2024. április 11–12. között hatodik alkalommal került sor az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jakó Zsigmond Kutatóintézete és a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet közös szervezésében a Hivatalnok értelmiség a kora újkori Erdélyben és a Magyar Királyságban című konferenciára, ezúttal Kolozsváron.


A hat szekcióban zajló előadások többnyire széles körű levéltári kutatásokon alapultak és elsősorban az archontológia és a prozopográfia irányából közelítették meg a hivatalnok értelmiség meglehetősen összetett, az esetek többségében minden kutatási előzmény nélküli kérdéskörének vizsgálatát.

hivatalnok kolozsvar ttiFotó: Pakó László

Ugyanakkor, amint az már szinte megszokottá vált, az előadók a zömükben új információk feltárása mellett fokozott figyelmet fordítottak a szakirodalomban meggyökeresedett téves nézetek, pontatlanságok korrigálására. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy mennyire fontos a magyar történettudománynak a kutatási témák és az azokon dolgozó szakemberek földrajzi értelemben vett meghatározottságától független együttművelése és egységes szemlélete.   

Intézetünk több munkatársa is előadott a rendezvényen. Elhangzott Faragó Dávid: Vingárti Horvát Gáspár pályaképe, Jakó Klára: Két Báthory-kori renegátról. Kísérlet Magyar Amhat és Amhat Erdel személyének megkülönböztetésére, Mátyás-Rausch Petra: II. Rákóczi György udvarbírái – karrierek és gazdasági irányítás a Rákóczi-korban, Rácz Balázs: Szarka az akasztófán: a cirkálás intézménye a kora újkori Erdélyben, Szabó András Péter: Martonosi Pestyéni Gergely, János király udvarbírája, valamint Szalai Ágnes: Egy fejedelmi praefectus az Apafi-korszakból – Belényesi Ferenc hivatali pályája című előadása. Oborni Teréz szekcióvezetőként volt jelen.

Fotók: Pakó László

Az elhangzott szövegek írott változatai a tervek szerint az Erdélyi Tudományos Füzetek Hivatalnok értelmiség a kora újkori Erdélyben és a Magyar Királyságban alsorozatának következő kötetében fognak napvilágot látni.

A konferenciát követően a házigazdák szervezésében a résztvevők Gyulafehérvárra látogattak, ahol Kovács András művészettörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja értő vezetésével megtekintették az egykori fejedelemi palota újonnan helyreállított szárnyát és a benne lévő kiállítást, az annak idején az Erdélyi Fejedelemség országgyűléseinek helyszínéül szolgáló teremmel, illetve az erdélyi történelemben oly fontos épületegyüttes többi, még felújítás előtt álló, valamint a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tulajdonában lévő részeit, majd a több erdélyi fejedelem számára végső nyughelyet biztosító székesegyházat.

dsc 3122Fotó: Pakó László

A rendezvény teljes programja itt elérhető.