Megjelent Mihalik Béla Vilmos, intézetünk tudományos titkára, tudományos főmunkatársa új kötete a Brill kiadónál The Ever-Reviving Phoenix – Jesuits in Hungary címmel. Az Open Accessben is elérhető kötet 1561-től napjainkig fogja át a Jézus Társasága magyarországi történetét. 

A most megjelent angol nyelvű összefoglaló kötet a Brill Research Perspectives in Jesuit Studies című sorozatában jelent meg, és Open Accessben is elérhető, szabadon letölthető. A kötet összesen hat korszakra bontva tárgyalja a Jézus Társasága magyarországi rendtörténetét. A jezsuitákat először 1561-ben Oláh Miklós esztergomi érsek telepítette le Nagyszombatban, de tartósan majd csak a 17. század elején tudtak megtelepedni a három részre szakadt országban. Jelentőségüket mutatja, hogy a protestáns fejedelmek által irányított Erdélyi Fejedelemségben éppúgy létrejöttek intézményeik, mint az oszmán hódoltság területén.

A létrejövő jezsuita rendházak (kollégiumok, rezidenciák és missziós állomások) a kezdetektől az Osztrák Provincia részeként működtek, noha a 17. század derekától mind erősebbé vált a törekvés egy önálló magyar jezsuita rendtartomány létrehozására. A jezsuitáknak óriási szerepük volt a magyarországi középfokú oktatás megszervezésében, a legjelentősebb kora újkori rendtag, az esztergomi érsekké emelt Pázmány Péter bíboros szervezte meg a nagyszombati egyetemet. A tudomány és a kultúra számos területén alkottak maradandót a Jézus Társaság tagjai.

A rend 1773-ban történt pápai feloszlatása nyomán a magyar rendházak is megszűntek, a jezsuiták majd csak 1853-ban tértek vissza Magyarországra. Önálló magyarországi rendtartományuk 1909-ben jött csak létre. A két világháború közötti időszakban komoly szerepük volt a modern katolikus sajtó megteremtésében, és olyan jelentős keresztény társadalmi mozgalmak létrehozásában vettek részt, mint a KALOT. A kommunista diktatúra éveiben a rend Magyarországon illegalitásba szorult, tagjait üldözték, bebörtönözték, míg egy nagyobb csoportjuk külföldre menekült. Az így kettészakadt magyar provincia csak 1990-ben egyesült ismét.

A kötet szerzője, Mihalik Béla 2011 és 2019 között, intézeti munkája mellett látta el a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya Levéltárának vezetői feladatait is. Az általa kidolgozott koncepció alapján, Szokol Réka és Szőnyi Szilárd szerkesztésében 2021-ben jelent meg közel harminc szerző – közte több intézeti munkatárs – közreműködésével a több mint hatszáz oldalas, gazdagon illusztrált Jezsuiták Magyarországon. A kezdetektől napjainkig című kötet.

Az elmúlt két és fél évtizedben több, a jezsuita rendtörténethez kapcsolódó munka is megjelent intézeti munkatársak által vagy az intézet által támogatva:


 Mihalik Béla kötetéről a Magyar Kurír cikke itt olvasható.