Szent Korona film hivatalos plakat2018. január 6-án (szombaton) főműsoridőben, 19:50-kor sugározza a Duna World csatorna a Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb felfedezéseit bemutató koronafilmet. A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő filmet Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmEver Stúdió készítette 2016-ban. Az országos TV-premierre mintegy félszáz hazai és külföldi bemutatót (Bécstől a magyar koronázóvárosokon át Kolozsvárig és Székelyföldig) követően kerül sor. A film előzetese itt tekinthető meg.

A tudományos ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti ereklyéje, koronázási jelvényeink és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona több mint ezer év alatt Magyarország államiságának legfőbb szimbólumává vált. Ennek ellenére kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A 2012 óta működő Szent Korona Kutatócsoport ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni. Hogyan került koronánk a világhódító Szülejmán szultán kezébe? Mikor ferdülhetett el keresztje? Fejére tette-e Bethlen Gábor vagy Szemere Bertalan? Mit üzen a 21. század emberének a Szent Korona és a koronázási jelvények különleges együttese? A Bárány testvérek egyedülálló módon mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest) és nemzeti ereklyénk legfontosabb őrzési helyeire, közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket. A film elsőként mutat be eddig ismeretlen, páratlan értékű nemzeti és koronázási kincseket, úgymint a legkorábbi szent koronás magyar címerrel díszített országzászlót (1618), a legrégebbi Horvátország-zászlót (1647), a magyar királyi udvarmester gyémántokkal ékesített pálcáját az első budai koronázásról (1792), egy elveszettnek hitt koronázási jelvényt (az uralkodó koronázási cipőjét) vagy éppen koronánk legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolását az 1550-es évek közepéről.

A koronafilm 2016 decemberében DVD-n is megjelent, ára 2500 Ft. Megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4. B épület 4. emelet, munkanapokon 9.00–12.00 óráig) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (1053 Budapest, Magyar u. 40., munkanapokon 13 és 17 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ) vagy megrendelhető a e-mail-címen, illetve a 224–6700/4624, 4626-os telefonszámon. 2018 tavaszán várható a film nyolcnyelvű (angol, horvát, magyar, német, orosz, román, spanyol és szlovák feliratú) DVD-változatának megjelenése is.