GyergyA Szent Korona és koronázási kincseink nyomában címmel a FilmLab műhelye 2016-ban tudományos ismeretterjesztő filmet készített a Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb kutatási eredményeiről. A filmet a csíkszeredai Főkonzulátus és Gyergyóremete Önkormányzata meghívására, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az alkotók 2017. április 26. és 30. között a székelyföldi közönségnek is bemutatták.

CskszeredaA koronafilm bécsi és felvidéki (párkányi) bemutatóját követően így immár harmadszor volt látható határainkon túl. Az alkotókat – mintegy megjelenítve a film elkészítésében közreműködő különféle területeken dolgozó szakemberek összefogását – Bárány Krisztián forgatókönyvíró–rendező, Cseh István, Junior Prima-díjas zeneszerző (a film zenéjének alkotója) és Katona Csaba történész, intézetünk tudományos munkatársa, a Szent Korona Kutatócsoport külsős tagja képviselte.

Elsőként 2017. április 26-án Sepsiszentgyörgyön, a Művész Moziban került sor a vetítésre félszász érdeklődő előtt, ahol a megjelenteket a szervezők nevében Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyarország sepsiszentgyörgyi kulturális központjának vezetője, Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának ideiglenes ügyvivője és Lukács Bence Ákos konzul köszöntötte.

A második napon, 2017. április 27-én Csíkszereda, a konzulátus Lázár-házának díszterme adott otthont telt ház (közel száz fő) előtt a vetítésnek, ahol Lukács Bence Ákos konzul köszöntőjét és a film megtekintését követően, az előző naphoz hasonlóan, a jelenlevők hosszan kérdezték a három vendéget (az esemény kapcsán rádióriport itt hallható). A harmadik napon több eseményre is sor került: 2017. április 28-án előbb Szentegyházán, a Gábor Áron Líceum dísztermében, majd Csíkszentdomokoson, a Kultúrházban került sor a film bemutatójára. Mindeközben Katona Csaba történész Gyergyóremetén a polgármesteri hivatalban, Laczkó-Albert Elemér polgármester köszöntő szavait követően, Nagy József történész szervezőmunkájának köszönhetően előadást tartott A magyar sörfőzés története a 19–20. században címmel. Majd 2017. április 29-én Gyergyószentmiklóson a Szent István Plébánia adott otthon a koronafilm újabb vetítésének. Itt is telt ház, majdnem ötven néző előtt zajlott a vetítés Keresztes Zoltán plébános köszöntő szavait követően. A közönségtalálkozó után az atya körbevezette a film alkotóit a Szent István plébániatemplomban, ahol Szent István ereklyéjét és a Szent Korona másolatát is őrzik. Végül 2017. április 30-án Gyergyóremetén, a Balás Gábor Közösségi Házban dupla bemutatóra került sor. Előbb a Bárány Krisztián által rendezett és a Zrínyi Katonai Filmstúdió gyártásában készült Halhatatlanok című, az 1914. évi limanovai csatáról szóló dokumentumfilmjét láthatta a közönség, majd rögtön efizután a koronafilm újabb megtekintése következett.

Összességében öt nap alatt hat helyszínen került sor a "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport felfedezéseiről szóló film bemutatójára, amelyet a Halhatatlanok vetítése és egy történelmi előadás egészített ki. Mindezeket mintegy háromszázötven néző láthatta, a nagyfokú érdeklődést jelzi továbbá az újabb meghívások sora, hiszen iskolák és önkormányzatok egyaránt jelezték, hogy a közeljövőben örömmel vetítenék A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című alkotást.

A koronafilm 2016 decemberében DVD-n is megjelent, ára 2500 Ft. Megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4. B épület 4. emelet, munkanapokon 9.00–12.00 óráig) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesbolban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13 és 17 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ) vagy megrendelhető a e-mail-címen, illetve a 224–6700/624, 626-os telefonszámon.