kadas 1A Western Michigan University kalamazooi kampuszán immár 53. alkalommal rendezték meg az Egyesült Államok és a világ egyik legnagyobb nemzetközi középkor-történeti kongresszusát, melyen ez alkalommal az MTA BTK TTI „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tagjai, Kádas István és Gál Judit is előadásokat tartottak. A kongresszus keretében május 10. és 13. között összesen 552 szekciót, valamint kerekasztal-beszélgetést bonyolítottak le. A konferencia paneljei változatos témákat öltek fel, egyaránt megtalálhatók voltak tematikus, valamint módszertani szekció is. Noha a konferencia házigazdája a Western Michigan University volt, a különböző szekciópaneleket az Egyesült Államok, illetve Európa különféle középkor-kutató tudományos intézetei, illetve tudományegyetemei szervezték, és bonyolították le.

Bővebben...

Mordovin borito 1Megjelent Mordovin Maxim (ELTE BTK RI, MTA BTK TTI "Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport) Textilvégek védjegyei. A textilkereskedelem régészeti emlékei a Magyar Királyság területén című kötete intézetünk Magyar Történelmi Emlékek, Adattárak sorozatában, mely a címben megjelölt téma első ilyen jellegű magyarországi feldolgozása. A kötet a Penna Könyvesboltban megvásárolható. A kötet tartalomjegyzéket és előszavát lásd itt.

Skorka logo2018. május 10-én a Festum Varadinum keretében immáron harmadik alkalommal került sor Nagyvárad és Bihar történetével foglalkozó középkoros konferencia megrendezésére. Intézetünk munkatársai közül Zsoldos Attila kutatóprofesszor, Csukovits Enikő tudományos tanácsadó, Skorka Renáta tudományos munkatárs és Weisz Boglárka, az MTA BTK Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport vezetője tartottak előadást.

Bővebben...

Skorka logoAz MTA BTK "Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport részvételével egy új, minden igényt kielégítő, magyar–angol kétnyelvű éremkorpusz-sorozat indult útjára az első, Az Árpád-kori magyar pénzek katalógusa I. című kötet megjelentetésével. A kötet megjelenéséről az mta.hu is beszámolt. Bővebben lásd itt.

Középkori gazdaságtörténet

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata