Konf kep 2 768x538Apák és fiúk, anyák és lányok. Szülői szerepek, gondoskodás és tekintély a pre-modern családban (1500–1918) címmel tudományos konferenciára kerül sor 2018. október 25-én és 26-án a „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport szervezésében. A részletes program itt tekinthető meg.

Penzes DavidA "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport kezdeményezésére Digitális Műhely indult 2018 októberében intézetünk munkatársai számára. Lényege, hogy az érdeklődők olyan új technikai megoldásokkal ismerkedenek meg, amelyek segítik a kutatási kérdéseink elemzését, vizualizációját, prezentálását. A havi egyszeri 1,5–2 órás alkalmak célja olyan gyakorlati tudás megosztása, amelyek elsajátításával használni lehet az adott programot, abban a reményben is, hogy a hasonló érdeklődésű kutatók egymást is segítek azok alkalmazásában.

1805 gillray harmony before matrimony"Utált, törvénytelen és erkölcssértő viszony" – egy budai orvos kettős élete az 1880-as években címmel Nagy Sándor, Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosa tollából jelent meg poszt a "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport Családtörténetek című blogján. A szerző hamarosan megjelenő könyvében számos érdekes történeten keresztül tudhatjuk meg, hogyan kezdett a válás a hétköznapi gyakorlat részévé válni Budapesten a 19. században. A teljes írás itt olvasható.

Bekes nemessegMegjelent a "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport Magyar Családtörténetek: Tanulmányok című sorozatának első köteteAz uradalom elvesztése. Nemesi családok a 19. századi Békés megyében. A kötet szerzője a Kutatócsoport tagja, valamint az Újkori témacsoport posztdoktor kutatója, Szilágyi Adrienn. A monográfia a megyei nemesség megtelepedésének és integrálódásának az ismertetése mellett Békés megye öthatodát megöröklő Harruckern famíliát mutatja be.

Scherz mozaikcsald 1835 Pozsony cutMár elérhető a „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport magyar és angol nyelvű honlapja families.hu oldalon. A kutatócsoport és tagjainak bemutatkozása, hírek, események, publikációk, olvasmányok, blogposztok, illetve a későbbiekben adatbázisok várják az oldal látogatóit.

Közelgő eseményeink

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata