BookfestA Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az év egyik legjelentősebb kulturális–könyves eseménye. Ezen a rangos ünnepen már harmadszor képviselteti magát a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont, így intézetünk is. A fesztivál ideje alatt, 2018. április 19– 22-ig, a Millenáris Park B39-es standján várjuk az érdeklődőket a hét intézet (filozófiai, irodalomtudományi, művészettörténeti, néprajzi, régészeti, történettudományi és zenetudományi) kiadványaival és folyóirataival, amelyeket 25% kedvezménnyel kínálunk a könyvvásár ideje alatt. A részletes program itt olvasható.

2018. március 14-én került sor Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont összintézeti értekezletére.  A rendezvényen az MTA BTK főigazgatója, intézetünk igazgatója, Fodor Pál értékelte a 2017. évi eredményeket, majd ismertette a 2018. évi terveket. Ezt követően az egyes intézetek vezetői kaptak szót, intézetünkről Pók Attila tudományos tanácsadó, igazgatói megbízott beszélt. Ezután következett a Főigazgatói Elismerések ünnepélyes átadása. A kitüntetett kollégák között volt Oborni Teréz, intézetünk tudományos főmunkatársa, témacsoport-vezetője, intézetünk volt tudományos titkára és Horváth Imre, a Tudományos információs témacsoport kiadványszerezési részlegének munkatársa. Rajta kívül Anonymus-díjat vehetett át Bácsatyai Dániel tudományos segédmunkatárs és Szilágyi Magdolna tudományos munkatárs. Mindannyiuknak szívből gratulálunk!

IMG 8217  IMG 8351  IMG 8363  IMG 8375  IMG 8176 

akad ifjEbben az évben 18 fiatal kutató vehetett át Akadémiai Ifjúsági Díjat. A bölcsészet- és társadalomtudományok művelői közül Csákó Judit, intézetünk tudományos segédmunkatársa Az Árpád-kori Magyarország a francia területeken keletkezett elbeszélő kútfők tükrében című pályamunkájáért vehette át a kitüntetést. Kolléganőnknek ezúton is gratulálunk. További részletek itt olvashatóak.

2017 Ev Leveltari Kiadvanya meghivo 12018. február 27-én 11:00 órai kezdettel kerül sor Budapest Főváros Levéltára Gárdonyi Albert Termében (Bp. 1139 Teve u. 3–5.) az Év Levéltári Kiadványa 2017 díjak átadására.  Köszöntőt mond Kenyeres István a Magyar Levéltárosok Egyesülete elnöke, a BFL főigazgatója és Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, intézetünk igazgatója. A Monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában első helyezést ért el a BFL és intézetünk közös kiadványa, a Magyar Várostörténeti Atlasz V.: Buda II. kötete (1686–1848), amelyet Simon Katalin írt és állított össze. A kiadványt intézetünk tudományos főmunkatársa, Tringli István mutatja be. A díjátadó ünnepség programja itt érhető el.

Szabelski2018. február 12-én került sor a poznan-i Adam Miczkiewicz Egyetem Collegium Historicum intézetében Adam Szabelski Myśl polityczna Kelemena Mikesa w świetle jego Listów z Turcji (1717–1758)/Mikes Kelemen politikai gondolkodása a Törökországi levelek tükrében (1717–1758) című doktori disszertációjának nyilvános védésére. A doktori dolgozat a neves lengyel egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont közötti együttműködés keretében, kettős kutatásvezetés segítségével született.

Bővebben...

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata