DSC02151Az MTA BTK és a NEB Vidéktörténeti Kutatócsoportja 2018. április 12-én immáron harmadik alkalommal szervezett műhelykonferenciát "Fellazult tételben"? A pártállami politika és a hatvanas évek vidéki társadalma címmel. Intézetünket Horváth Gergely Krisztián tudományos főmunkatárs, a kutatócsoport vezetője és  Seres Attila tudományos munkatárs és képviselte: előbbi "Életünk szorgalmát.” P. L. pápasalamoni gazda memoárja a kollektivizálásról, utóbbi A magyar–szovjet testvérmegyei mozgalom kialakulása az 1960-as években. Források, fogalmak, problémák címmel tartott előadást. A konferencia részletes programja itt tekinthető meg. 

FellazultA Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Vidéktörténeti TémacsoportjaVidéktörténeti Témacsoportja „Fellazult tételben”? A pártállami politika és a hatvanas évek vidéki társadalma címmel műhelykonferenciáját rendez a NEB Hivatalában (Bp. 1088 VAS UTCA 10., Fszt. 9.) 2018. április 12-én 10:00 órai kezdettel. A részletes program itt olvasható.

DSCN8529Intézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc 2018. március 29-én előadást tartott Párizsban, az Université Paris-Sorbonne által szervezett Servir le prince, servir la République
en temps de guerre civile dans l’Europe des XVIe–XVIIe siècles című nemzetközi konferencián. A Pálffy Gézával, intézetünk "Lendület" Szent Korona Kutatócsoportja vezetőjével közösen készült előadás a magyar nemesség és az uralkodói hatalom viszonyát mutatta be az 1664 és 1711 közötti időszakban. A párizsi egyetem Labex EHNE (Écrire une Histoire nouvelle de l’Europe) kiválósági központjának támogatásával megvalósult konferencia előadásait a szervezők hamarosan nyomtatásban is megjelentetik. A konferencia meghívóját itt lehet megtekinteni.

MuhiMuhi 777. Egy csata és emlékezete címmel kerül sor tudományos konferenciára a Nemzeti Örökség Intézete és intézetünk szervezésében 2018. április 6-án (pénteken) 10:00 órai kezdettel a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4.). A meghívó itt olvasható.

CUAn Empire within the Empire. Habsburg Hungary  in the 19th Century and after the Dissolution címmel kerül sor nemzetközi tudományos konferenciára a pozsonyi Comenius Egyetemen (Šafárikovo námestie 6  81000 Bratislava) 2018. március 26–27-én. A rendezvényen előadóként Gyáni Gábor akadémikus, kutató professzor, témacsoport-vezető, Varga Bálint tudományos munkatárs és a Trianon 100 "Lendület" Kutatócsoport képviseletében Bódy Zsombor képviselik intézetünket. A részletes program itt olvasható.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata