Gorgei2018. április 25-én (szerdán) 17.30 órai kezdettel a Filmklub az Akadémián programsorozat keretében kerül sor az Isten veled, Görgei! című film vetítésére, valamint Prágay János A magyar forradalom és a Görgei Artúr válogatott írásai című kötetek bemutatójára a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében (Bp. 1051 Széchenyi István tér 9.). A vetítés utáni beszélgetés vendége lesz Simon Judit filmrendező, valamint a két kötet szerkesztői: Csikány Tamás történész (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), Hermann Róbert történész (Hadtörténeti Intézet és Múzeum), Katona Csaba, intézetünk tudományos munkatársa és Tóbiás Krisztián költő, szerkesztő (Tempevölgy). A részletes meghívó itt olvasható.

BookfestA Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az év egyik legjelentősebb kulturális–könyves eseménye. Ezen a rangos ünnepen már harmadszor képviselteti magát a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont, így intézetünk is. A fesztivál ideje alatt, 2018. április 19– 22-ig, a Millenáris Park B39-es standján várjuk az érdeklődőket a hét intézet (filozófiai, irodalomtudományi, művészettörténeti, néprajzi, régészeti, történettudományi és zenetudományi) kiadványaival és folyóirataival, amelyeket 25% kedvezménnyel kínálunk a könyvvásár ideje alatt. A részletes program itt olvasható.

DG ELTEAz Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szekfű Gyula Könyvtárában (Bp. 1088 Múzeum körút 6–8.,  I. em. 115.) kerül sor 2018. április 17-én (kedden) 16:15 órai kezdettel Demeter Gábor, intézetünk tudományos munkatársa előadására Szociológia és kultúrantropológia I. Konfliktushelyzetek és túlélési stratégiák az oszmán Macedóniában (1903–1912) – a politikai és gazdasági konfliktusok egy új olvasata címmel. A meghívó itt olvasható.

DSC02151Az MTA BTK és a NEB Vidéktörténeti Kutatócsoportja 2018. április 12-én immáron harmadik alkalommal szervezett műhelykonferenciát "Fellazult tételben"? A pártállami politika és a hatvanas évek vidéki társadalma címmel. Intézetünket Horváth Gergely Krisztián tudományos főmunkatárs, a kutatócsoport vezetője és  Seres Attila tudományos munkatárs és képviselte: előbbi "Életünk szorgalmát.” P. L. pápasalamoni gazda memoárja a kollektivizálásról, utóbbi A magyar–szovjet testvérmegyei mozgalom kialakulása az 1960-as években. Források, fogalmak, problémák címmel tartott előadást. A konferencia részletes programja itt tekinthető meg. 

SE2018. április 24-én (kedden) 11:00 órai kezdettel a Humán Tudományok Kutatóházában (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4.) intézetünk Tanácstermében (B. ép., V. em. 33.) kerül sor intézetünk kutató professzor emeritusa, Somogyi Éva Magyarok a bécsi  hivatalnokvilágban című könyvének bemutatójára. A részletes meghívó itt látható.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata