Befejeződött a GISta Hungarorum (OTKA K 111 766) projekt, amelynek keretében intézetünk munkatársai  (Demeter Gábor, Szulovszky János, Frisnyák Zsuzsa, Nagy Béla, Fónagy Zoltán) az Eötvös Loránd Tudományegyetem földrajzosaival (Bottlik Zsolt, Jakobi Ákos), a debreceni geográfusokkal (Radics Zsolt, Németh Gábor, Pénzes János), egyetemi hallgatókkal, doktoranduszokkal és Pécsről Nagy Mariann közreműködésével a dualizmus kori Magyarország, Horvátország és az Osztrák–Magyar Monarchia statisztikai adatainak adatbázisba történő rögzítését, egy térinformatikai rendszer kiépítését és az eredmények részleges kiértékelését vállalták. A projektbe később bekapcsolódó Soproni Egyetem (Konkoly-Gyuró Éva, Balázs Pál), az Eszterházy Károly Egyetem (Pap József) és a Postamúzeum révén lehetővé vált a területhasználat, az infrastruktúra és a politikai rendszer adatainak felvételezése is a KSH kiadványainak demográfiai-társadalmi-gazdasági (ipari, mezőgazdasági statisztikák) életre vonatkozó adatai mellett.
A projekt eredményeként most megjelenő Térinformatikai rendszer kiépítése Magyarország és az Osztrák–magyar Monarchia történetének tanulmányozásához című DVD mintegy ötmillió település, járás és megyei szintű adatot tartalmaz Magyarország 12540 településére vonatkozóan, beleértve a földrajzi koordinátákat, a mai hovatartozást és az egykori településneveket is. Az adatbázisok mellett tucatnyi - automatizált térképkészítésre alkalmas - egymással kombinálható térinformatikai alaptérképet (településhálózat, út- és vasúthálózat, vízrajz, közigazgatás stb.) tartalmaz a kiadvány a Bach-korszaktól 1910-ig változatos léptékben (1:400 000). A Kollányi-testvérek közreműködése révén (www.terinfous.com) elkészült az alapfokú adatbáziskezelési ismereteket és térinformatikai szoftverek ismeretét igénylő térképek felhasználóbarát, interaktív demo verziója, mely mintegy 80 bilingvis térképen mutatja be a projekt potenciális eredményeit.

Az alapadatok és alaptérképek, valamint az első eredmények (beleértve a projekt két, GIStorical Studies és Történeti Térinformatikai Tanulmányok címmel útnak indított műhelytanulmány-sorozatát), elérhetők a projekt angol és magyar nyelvű honlapján. A DVD emellett tartalmazza a – terjedelme miatt – a honlapra fel nem került Atlasz a dualizmus kori Magyarország regionális társadalmi–gazdasági folyamatainak tanulmányozásához című, mintegy 700 darab 300-600 dpi felbontású kartogramból álló térképgyűjteményt is. (Ennek gyenge felbontású pdf formátumú verziója szintén elérhető a honlapon. A DVD elérhető a Penna Könyvesboltban

A projekt zárásaként hamarosan megjelenik a Területi egyenlőtlenségek a történeti Magyarországon című színes, A/4-es méretű térképeket tartalmazó tanulmánykötet, mely a dualizmus kori Magyarország perifériáinak azonosítása (és az ehhez szükséges módszertani megfontolások) mellett néhány történeti kérdés regionalista szemléletű újragondolását is tartalmazza. A kötet emellett módszertani szempontból is újító jellegű – nemcsak a földrajzi és kvantitatív módszerek adaptálása miatt –, hiszen a tanulmányokat jegyző Pénzes János, Jakobi Ákos, Szilágyi Zsolt, Radics Zsolt és Demeter Gábor ugyanazon adatbázist felhasználva, de eltérő módszertannal közelíti meg ugyanazt a kérdést (a periferizációt). Ennek fényében különösen izgalmas, hogy azonos, vagy eltérő eredményre jutnak. A közeljövőben pedig a magyarországi atlaszhoz hasonló jelleggel elkészül az Osztrák–Magyar Monarchia történeti földrajzi atlasza is.