2024. március 22-én került sor az Eötvös József Collegiumban a Konferencia Clio Műhelyében című konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényére, amelynek fő előadója az EC egykori hallgatója, intézetünk tudományos főmunkatársa, Csaplár-Degovics Krisztián volt.

A konferencia elsősorban az Eötvös József Collegium Történész műhelye tagjainak nyújt lehetőséget arra, hogy tudományos előadásokat tartsanak és ebbéli készségeiket meghívott történészek jelenlétében gyakorolják. A sorozat célja, hogy az előadói képesség gyakorlása mellett az előadók tapasztalatot szerezzenek tudományos vitában való részvételről is.

Fotó: Erdélyi Kamilla

Csaplár-Degovics Krisztián Ausztria–Magyarország és a gyarmatosítás – voltak-e gyarmatai a közös birodalomnak? címmel megtartott előadása elsősorban a levéltári kutatások és a vizsgált kérdés kapcsán alkalmazható módszertan bemutatásán keresztül törekedett arra, hogy a hallgatóságot kérdésekre és vitára provokálja. A kutatás során felmerülő problémák bemutatásán és az ezek kezelése kapcsán felgyűlt tapasztalatok átadásán túl, az előadást követő vita arra is alkalmat teremtett, hogy a kutató-történész munkájának szubjektív elemei kapcsán is kérdéseket lehessen feltenni. 

A konferencia teljes programja itt elérhető.