2023. december 8-án került sor a fővárosi levéltárban a Szerbek Budapest történetében – Buda és Pest a szerbek történetében című kétnyelvű konferenciára, amelyen a intézetünk három munkatársa, Klement JuditSoós István és Tömöry Miklós előadóként vett részt.

A budapesti Szerb Intézet, Budapest Főváros Levéltára, valamint az ELTE BTK Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék szervezésében megtartott, Budapest egyesítésének 150. évfordulójára időzített tanácskozáson a szerbek városi jelenlétét, szélesebb értelemben a soknemzetiségű és sokvallású városi társadalom múltját dolgozták fel szerbiai és magyarországi kutatók. 

Fotó: Bada Zoltán

Soós István ny. tudományos főmunkatárs a pesti és budai németség történetét tekintette át a középkori megtelepedéstől a hódoltság utáni újranépesítésen, illetve a szabad királyi városi státuszok 1703-as visszaszerzésén keresztül egészen a 20. század fordulójáig végbemenő nagyarányú asszimilációig. Klement Judit tudományos munkatárs előadásában az egyesült főváros társadalmának jellegzetességeire mutatott rá; kiemelve a foglalkozási szerkezetben, a demográfiai összetételben a dualizmus időszakában végbemenő változásokat, valamint a betelepülő lakosság akkulturációját és asszimilációját. Tömöry Miklós posztdoktori kutató a kor szerb nyelvű egodokumentumai, a kortárs szerb sajtó, valamint a Preodnica diákkör tevékenysége alapján mutatta be a Pest-Budán tanuló szerb diákok nagyvárosi léttel, városi ünnepekkel kapcsolatos élményeit a kiegyezés körüli években.

szerbmagyarbfl 1Tömöry Miklós, Klement Judit és Soós István előadásai. Fotó: Borislav Rus

A rendezvény plakátja itt látható. 

A konferencia részletes programja és további információk Budapest Főváros Levéltára honlapján elérhetők.