Bara Péter Tamás, intézetünk tudományos munkatársa az Edinburgh-i Egyetemen tartott előadást 2023. december 8-án a középkori (11–13. századi) görög-latin fordítások prozopográfiai aspektusáról. 

Az esemény keretét az első Prosopon Workshop adta, amely az Entangled Prosopographies. Connecting the ‘Prosopographies of the Later Roman and Byzantine Worlds’ Across the Eastern Mediterranean and Beyond [Összefonódó prozopográfiák. A késő római és bizánci világ prozopográfiáinak összekapcsolása a Földközi-tenger keleti részén és azon túl] címet viselte.

banner hca cropped 0Kép: ed.ac.uk 

A találkozó során a keleti és nyugati Mediterráneumot a késő ókortól a korai újkorig – a történelmi személyek szisztematikus vizsgálata szempontjából – kutató szakemberek folytattak eszmecserét. A konferenciát hagyományteremtő céllal szervezték meg, a különböző adatbázisok jövőbeli együtthatásának, sőt fúziójának céljával.

edinburgh

Bara Péter Tamás célja az volt, hogy áttekintést nyújtson az 1050 és 1350 között készült görög–latin fordítások kutatásának állásáról és felvázoljon jövőbeli kutatási irányokat. Prezentációjában arra kereste a választ, hogy hogyan kellene felépíteni egy olyan digitális adatbázist, amely a fordítókat, munkáikat, a fordításokat patronáló személyeket, valamint az azokat használó közönséget is összesíti.


Kiemelt kép: School of History, Classics & Archaeology/ University of Edinburgh