2023. december 12-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára ünnepélyesen bemutatta Sokcsevits Dénes, intézetünk tudományos főmunkatársa Horvátország a 7. századtól napjainkig című kötetét.

A könyv Horvátország első, önálló kötetben megjelent története magyar nyelven. A kiadvány a szomszédos ország ezerháromszáz éves történetének legfontosabb eseményeit, a horvát kultúra legjellegzetesebb vonásait mutatja be.

dsc 9879Fotó:Takács Ábel/MNL

A bemutatón a kötetet Varga Szabolcs, intézetünk tudományos főmunkatársa ismertette. Három témakört emelt ki a könyvvel kapcsolatban, beszélt a szerzőről – részletesen áttekintve szakmai múltját és annak hatását –, a kötetről és annak jelentőségéről. Elsőként arra mutatott rá, hogy a mű elválaszthatatlan az alkotótól, és csak Sokcsevits Dénes életútjából érthető meg a könyv felépítése és mondanivalója. Mint elmondta, a Baján, bunyevác családba született szerző kétnyelvű – magyar és horvát –, és legalább kettős identitású, aki egyszerre nőtt bele a magyar és horvát kultúrába. Szavai szerint a kötet szerzője élő bizonyítéka annak a többes identitásnak, amely évszázadokon keresztül jellemezte és egyben tartotta a soknemzetiségű Szent István-i Magyar Királyságot.

dsc 9863Fotó:Takács Ábel/MNL

A könyvvel kapcsolatban kifejtette, hogy műfajilag nehezen behatárolható, mert egyszerre egyetemi tankönyv, tanári kézikönyv, politika történeti dominanciájú monográfia, művelődéstörténeti olvasókönyv, lexikon vagy korábbi meghatározás szerint útikönyv történeti karcolatokkal.

Borsodi Attila teljes beszámolója Fontos kérdéseket tisztáz Sokcsevits Dénes példaértékű műve címmel a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján itt olvasható.