A Pillanatképek a magyar középkorból című kötet 2023. december 21-én a Libri – Történelem sikerlistájának első helyén áll. A könyvet a Magvető Caféban mutatták be 2023. december 11-én.

A kiadvány félszáz rövid tanulmányon keresztül enged betekintést a középkori ember mindennapi életébe. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon különböztek-e a középkori emberek hétköznapjai a miénktől, avagy a technikai vívmányok okozta változást leszámítva a maihoz hasonló helyzetekkel szembesültek-e elődeink.

A HUN-REN BTK TTI Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoportja szervezésében megvalósoló könyvbemutatón a sikerlistás könyv szerkesztőivel,  Weisz Boglárkával és Skorka Renátával Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója beszélgetett.

A rendezvény során számos témát felvetettek, amelyek a könyvben is olvashatók. Honnan erednek és mit jelentenek azok a mára már állandósult szókapcsolatok, hogy kivágja a rezet, sok van a rovásán, cégéres gazember stb.? Miért nem szöszölhettek a kofák a piacon, és mi volt a szöszölés egyáltalán? 

Weisz Boglárka, Skorka Renáta és Koronczay Lilla. Fotó: Szőts-Rajkó Kinga/HUN-REN BTK TTI

A beszélgetés során a közönség hallhatott a korabeli lakomákról, a vendéglátásról, ennek kapcsán arról, hogy vajon örültek-e a városok, ha a király oda látogatott. Szó esett az étkezési szokásokról, a magyar konyha fűszereiről (ennek kapcsán a magyar emberek feltételezhető vérmérsékletéről), az evőeszköz-használatról, illetve arról, milyen büntetést kapott az, aki sáfrányt vagy fekete borsot hamisított (utóbbit például egérürülékkel). Hová rejtette a pénzét, az értékeit a középkori ember, alkalmas volt-e erre egy vastag és üreges marhacsont? A mentalitástörténeti kérdéseknél felmerült, hogy miért volt az, hogy hiába értett valaki több mesterséghez, csak egyet végezhetett, és hogy mekkora szerepe volt az eskünek, az adott szónak, a verbalitásnak, miért nem bíztak igazán a papír tartósságában.

A könyvbemutatóról készült beszámoló az Újkor.hu oldalán itt olvasható.